Skip to main content

Meistä

Tarinamme

Inkeri ja Mauri Vänskän säätiö on perustettu vuonna 1985 Mauri Vänskän kuolin vuotena. Säätiön perustajien Inkeri, omaa sukua Kuittinen, ja Mauri Vänskän tiet kohtasivat talvisodan aikaan vuonna 1940 Maurin ollessa lomalla rintamalta. Yhteydenpito jatkui kirjeiden välityksellä sodasta huolimatta ja myös rauhan aikana. Kihlat solmittiin maaliskuussa 1941.

Maurin rintamalle paluu

Uuden sodan uhka ja Maurin rintamalle paluu sai nuoren parin aikaistamaan suunniteltuja juhannushäitä. Vihkitilaisuudessa oli läsnä Inkerin isän lisäksi tuntematon kadulta haettu nainen ja välittömästi vihkimisen jälkeen Mauri lähti ilmoittautumaan palvelukseen. Inkeri oli ennättänyt tilata jo oman morsiuspukunsa ennen yllättäen eteen tulleita häitä, ja Maurille saatiin puku räätäliltä. Tämä ei ollut itsestään selvää aikana jolloin tekstiileistä oli kova pula. Vaatteet näyttelivät tämän pariskunnan elämässä vielä myöhemmin suurta roolia.

Rintamalta puutavaran pariin

Maurin rintamalla olo päättyi hänen työnantajansa Kymiyhtiön anomuksesta vuonna 1943. Puutavaralla oli kova kysyntä sodan runtelemassa Suomessa. Vänskät aloittivat yhteisen elämän Valtimolla uudessa kodissaan. Mauri työ vei häntä pitkin Pohjois-Karjalaa, kunnes vuonna 1948 Vänskät muuttivat Sotkamoon. Sotkamosta alkoi pariskunnan yrittäjätaival vähittäistavarakaupan parissa. Kauppa kävi hyvin, sillä pulaa oli sotavuosien jälkeen kaikesta. Liikehuoneistoa vaihdettiin kolmeen kertaan isompaan vuosina 1948-1955.

Lapin lumoa, kireitä siimoja ja Tornion ensimmäinen supermarket

Sotavuosien ankaruus oli kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja vuonna 1955 pariskunta päätti muuttaa itäisestä Suomesta Etelä-Lappiin hyvien kalavesien perässä. Kalastus oli heidän molempien rakas harrastus. Pariskunnan tarkoituksena oli pitää lomaa ja miettiä rauhassa mitä seuraavaksi tehdään, mutta lähes välittömästi alkoi uuden liikeidean suunnittelu.

Vuonna 1955 perustettu Mauri Vänskä Oy myi kankaita, sekä miesten, naisten ja lasten asusteita. Ensimmäiset liiketilan 30m2 vuokrattiin Aineen alakerrasta (missä nykyisin sijaitsee hotelli Park) ja uudet kalusteet teetettiin paikallisella puusepällä. Vuonna 1959 liiketila muutettiin Hallituskadulle, jossa remontin jälkeen liikettä pyöritettiin aina vuoteen 1969.

Tornion kaupungin ensimmäinen supermarket

Vuonna 1969 Vänskä ja Kesko päättivät tuoda yhdessä Tornioon kaupungin ensimmäisen supermarketin. Kesko hoiti elintarvikepuolta ja Vänskä tekstiilit. Supermarket avattiin täysin uusiin tiloihin Hallituskadulle. Vuoden vaihtelivat, mutta ensiluokkainen henkilökunta siivitti toimintaa eteenpäin.

Vuonna 1982 liiketoiminta myytiin edelleen Inkeri ja Mauri Vänskän jäädessä ansaituille eläkepäiville. Vuonna 1969 rakennettu liiketila on edelleen vähittäistavarakauppa käytössä. Vuonna 1985 lapseton pariskunta perusti säätiön, jonka kautta tuetaan heille tärkeitä kohteita vielä tänäkin päivänä.