Skip to main content

Tuetut hankkeet

Tuettuja hankkeitamme

Olemme vuosien aikana tukeneet useita hankkeita Pohjois-Karjalan, Tornion ja Nurmeksen alueiden kehittämiseksi sekä lääketieteellistä tutkimusta. Olemme pyrkineet säilyttämään ja tallentamaan Pohjois-Karjalan, Tornion ja Nurmeksen rikasta kulttuuria monipuolisesti, jotta se säilyy ja välittyy tuleville sukupolville.

Nurmeslainen näkökulma koulunkäynnin suuresta muutoksesta

Nurmes-seura ry:n tehtävänä on muun toiminnan ohessa suorittaa ja tukea kotiseutua koskevaa tallennus-, tutkimus ja julkaisutoimintaa. Tavoite on yhtenäväinen Inkeri ja Mauri Vänskän säätiön tarkoituksen kanssa ja päätös lähteä rahoittamaan Nurmes-seura ry:n kirjahanketta Hiljentyneet koulut II oli luonteva.

Hiljentyneet koulut II on nurmeslainen näkökulma koulunkäynnin suuresta muutoksesta 1600-luvulta 2000-luvun alkupuolelle. Kirja keskittyy kuvaamaan erityisesti alkeisopetuksen jälkeistä opetusta; jatkokursseja, jatkokoulutusta sekä kansalaiskoulua. Peruskoulua kirjassa käsitellään Laamilan yläasteen ja muiden 2000-luvulla lakkautettujen koulujen osalta.

Opettaja Mauno Martikainen on kirjoittanut kansakouluista kertovan historiikin ”Hiljentyneet koulut”, jonka jatko-osa Martikaisen ja Wilma Klippelin kirjoittama teos Hiljentyneet koulut II on. Molempien kirjojen tilauksesta voi tiedustella Nurmes-seura ry:n kautta.

Tornion sydänyhdistys on tarjonnut jäsenilleen kulttuurielämyksiä lahjoituksen turvin

Tornion sydänyhdistys on saanut lahjoituksen Vänskän säätiöltä useana vuonna. Lahjoituksen turvin on mahdollistettu Torniossa kuntouttavaa terveysliikuntaa fysioterapiaosastolla ja Arpelassa on tuettu jäsenten kuntosalin käyttöä. Lisäksi yhdistys on järjestänyt elokuussa 2019 virkistysretken Rokualle, jolloin mukaan saatiin myös todella iäkkäitä 75-93-vuotiaita jäseniä. Uusi hyvinvointi ja virkistysmatka on suunnitteilla vielä syksylle 2020 pandemiatilanteen salliessa.

Jäsenille on tarjottu lahjoituksen turvin virkistysohjelmana myös sydänviikolla istumatanssit suomalaisen kansanmusiikin tahdissa, sekä jouluaattona tiernapoikaesitys. Lisäksi yhdistyksen elvytyskoulutuksen yhteydessä lahjoitettiin kahdeksalle Torniolaiselle kyläyhdistyksellä heijastavat kyltit ”Kiinteistössä defibrillaattori”.

Pandemian vuoksi yhdistyksen toiminta on kevään 2020 osalta päättynyt. Tornion Sydänyhdistyksellä on jäseniä 300, ja jäsenistön keski-ikä on 73 vuotta. Lisätietoja yhdistyksen toiminnasta Tornion sydänyhdistyksen sivuilta. 

Artikkeleita tuetuista hankkeistamme

Inkeri ja Mauri Vänskän säätiöltä merkittävä lahjoitus Oulun yliopiston lääketieteen alalle:

https://www.oulu.fi/fi/uutiset/inkeri-ja-mauri-vanskan-saatiolta-merkittava-lahjoitus-oulun-yliopiston-laaketieteen-alalle

Novel genetic variant with implications on heart failure pathogenesis identified:

Novel genetic variant with implications on heart failure pathogenesis identified | University of Helsinki

Suurstipendi syövän uusiutumiseen liittyvien geenivirheiden tutkimiseen:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003388551.html

Tornio sytyttää valot Kojamolle ja Hannulan sillalle – valokauden avajaisissa myös soihtukulkueet:

https://yle.fi/a/74-20003417

Uusia menetelmiä naisten yleisimpien kasvaimien soveltuvuutta kohdennettuun ultraäänihoitoon:

Uusia menetelmiä naisten yleisimpien kasvaimien soveltuvuutta kohdennettuun ultraäänihoitoon – Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry

Uusilla kuvantamismenetelmillä voidaan arvioida tarkemmin kasvainten soveltumista kajoamattomaan hoitoon:

Uusilla kuvantamismenetelmillä voidaan arvioida tarkemmin kasvainten soveltumista kajoamattomaan hoitoon | Mediuutiset